Premi Llibertat Expressió 2015 de la Unió de Periodistes

El periodisme o és incòmode o no ho és’: Yolanda Álvarez Maza, Premi Llibertat Expressió 2015 de la Unió de Periodistes Valencians

CHARLIE HEBDÓ, YOLANDA ÀLVAREZ I ELS PROFESSIONALS DE LA INFORMACIÓ MORTS A GAZA DURANT ELS 2014, PREMIS LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ 2015 DE LA UNIÓ DE PERIODISTES VALENCIANS

llibertatdexpressio_FAV01

El guardó s’ha lliurat este diumenge 3maig -Dia Mundial de la Llibertat de Premsa- a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València amb la col·laboració del Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València i el patrocini de Sabadell Professional i Global Network for Rights and Development -GNRD-

València, 3 de maig de 2015.- La Unió de Periodistes Valencians ha lliurat  el Premi Llibertat d’Expressió, en la seua 34 edició a :

La revista satírica francesa, Charlie Hebdó, pel brutal atemptat que va causar la mort de 17 persones el passat 7 de gener. En especial als professionals de la informació assassinats a sang freda a la seu del setmanari a París per exercir el seu dret a la llibertat d’expressió i a la llibertat de premsa.

El guardó, en nom dels caricaturistes francesos assassinats, l’han recollit els humoristes gràfics valencians: Ortifus, Raúl Salazar, Javier Gay, Nico Gay, Lalo Kubala i Miguel López. Els 6 professionals han volgut retre un emotiu homenatge dibuixant en directe per al públic assistent unes caricatures en defensa de la llibertat d’expressió i de la llibertat de premsa. Així mateix s’han projectat dibuixos de Harca, Jorge de Burgo i Ortifus.

En representació de la comunitat francòfona a València ha estat present el Cònsul de França a València i Castelló, Pablo Broseta Dupré.

El guardó als 17 professionals de la informació morts a Gaza l’ha recollit la periodista Yolanda Álvarez en absència del càmera sirià, Nebal Hajjo, periodista freelance que ha estat treballant durant vora 3 anys amb Yolanda a la corresponsalia de Jerusalem. Nebal Hajjo, no ha pogut viatjar a València per la seua condició de refugiat. A Hajjo, nascut al camp de Yarmuk (Siria), el govern israelià li ha denegat el permís per eixir del país.

Al llarg de l’estiu de 2014 l’atac sobre la Franja Gaza va omplir les portades. En mes i mig d’operació militar 17 membres de la premsa van perdre la vida pels atacs de l’exèrcit d’Israel. Periodistes, fotògrafs, documentalistes i reporters van morir. 20 seus de televisions, ràdios i periòdics van ser destruïdes. 8 mitjans, entre ràdios, diaris i televisions van deixar de poder treballar. 37 periodistes van escapar de la mort quan els seus propis domicilis van ser objectiu dels míssils. El periodista Alaa Shamali va perdre 6 familiars en el bombardeig de sa casa.

Este ha sigut el major atac a la premsa de tot l’any 2014, tal i com ha sigut denunciat per les organitzacions de periodistes i drets humans internacionals.

L’Ambaixador de Palestina a Espanya, el senyor Musa Amer Odeh i el seu Conselller de Cultura, Marwan Burini han estat presents a l’acte celebrat a l’Aula Magna. Així com, Daud Marwan, representant de la Comunitat Palestina a València.

Yolanda Àlvarez Maza, periodista, corresponsal de TVE a l’Orient Mitjà

El passat mes d’agost, Yolanda Àlvarez va ser acusada per la portaveu de l’Ambaixada d’Israel a Espanya de ser: ‘la corretja de transmissió dels missatges, xifres, imatges i dades de Hamás’; i ‘ d’enviar cròniques dramatitzades, abusant d’adjectius i seleccionant els escenaris dels seus reportatges al dictat dels interessos de Hamás’.

Yolanda Álvarez deixarà de ser la corresponsal el pròxim 30 de juny, després de rebre una notificació des de la direcció dels serveis informatius de TVE on se li comunicava que no renovaria la seua plaça de corresponsal.

En el seu discurs, Yolanda Àlvarez ha destacat la necessitat de salvaguardar la llibertat d’expressió per la independència i lliure exercici del periodisme i dels mitjans públics. Yolanda ha lamentat que la situació a Gaza ja no és notícia als mitjans internacionals i ha recordat que la convenció de Ginebra exigeix una especial protecció a qui treballa en el conflicte: periodistes i personal humanitari.

La corresponsal de TVE ha insisitit: ‘que malgrat la pressió vaig fer el treball que creia, encara que m’haja costat el que finalment m’ha costat’; ‘el periodisme o és incòmode o no és periodisme’.’Per què contar veritats que couen ens posen als periodistes en el punt de mira’

L’acte ha estat conduït per la periodista, Marta Hortelano que ha demanat als responsables d’informatius que es facen ressò del guardó a Yolanda Álvarez i ha finalitzat l’acte dient: ‘ per deformació professional els periodistes no sabem marxar d’un acte sense preguntar, així que breument podeu dir la vostra’.

El president de la Unió de Periodistes Valencians, Sergi Pitarch ha destacat que el de huí : ‘no és un acte qualsevol, posat que hem vingut a reivindicar un dret tan fonamental com la llibertat de premsa. Una premsa lliure, plural i independent és un component essencial de tota societat democràtica. I tots els dies, tots, cal lluitar perquè eixe dret no siga vulnerat o arrabassat’.

‘I d’atacs d’este tipus en tenim tots els dies. La llei mordassa aprovada pel Govern que coarta un dret tan fonamental com el de manifestar-se. L’intent, absurd, per evitar la publicació de sumaris judicials, sobre tot de casos de corrupció política i econòmica, i que contempla el segrest de publicacions. Un pas enrere que ens porta a reviure temps oscurs del nostre país. I un tercer atac, però no menys important, és la manipulació i el control dels mitjans públics.’

Des de la Unió de Periodistes Valencians mostrem la nostra solidaritat amb els periodistes perseguits al món. Considerem que la llibertat d’expressió i de premsa són els fonaments per construïr societats lliures i fem una crida a les institucions internacionals a condemnar i pressionar als grups i force armades i els governs per a què detinguen la persecució de la premsa i garantixquen la seua seguretat.

llibertatdexpressio_FAV02

llibertatdexpressio_FAV03

llibertatdexpressio_FAV05

llibertatdexpressio_FAV04

llibertatdexpressio_FAV06

llibertatdexpressio_FAV07fav · fotoagencia valencia · fotógrafos profesionales
Copyright © 2024 Fotoagenciavalencia.com. Todos los derechos reservados. SEO planificado por u-serexperience